Regjeringens forslag til strømstøtte for bedrifter ligger nå hos Stortinget for en avgjørelse. Forslaget som er fremmet (og som med stor sannsynlighet kommer til å gå igjennom) kommer til å gi bedrifter en stor mulighet til å bidra til energieffektivisering og gjøre tiltak for å spare strøm.
Samtidig vil deler av forslaget gi sårt tiltrengte midler til bedrifter som i dag har en stor utgiftspost knyttet til de økte strømkostnadene.
Store muligheter for energieffektivisering
Første steg i prosessen for å kunne motta strømstøtten er å gjennomføre en energikartlegging. En energirådgiver vil da kunne se på hva dere bruker i dag og når på døgnet bruker dere energien. Alt bruk av energi til et bygg vil være en faktorer for å kunne definere hvilke tiltak det vil lønne seg å ta. Det vil også danne et grunnlag for tilskudd med støtte fra staten på inntil 50% av en investeringsbeløpet i energitiltak.
Hva kreves for å kunne søke?
Støtteordningen som Regjeringen har lagt frem vil være en støttebasert ytelse. De eneste kriteriene for å kunne motta støtte er at bedriften har en strømintensitet på minst 3 prosent av omsetningen i første halvår av 2022, du må også gjennomføre en energikartlegging.
Størrelsen på beløpet bedriften kan søke vil beregnes ut ifra en totrinns modell. Der den ene modellen baserer seg på om du ikke gjør ytterligere energitiltak annet en kartleggingen, modell nummer 2 tar utgangspunkt i at det gjøres ytterligere energitiltak.
Det settes også en begrensning på at bedrifter som mottar støtte ikke kan betale utbytte i 2023.
Bedrifter med strømforbruk som overstiger 100 GWh/år kan heller ikke søke.
Ordningen og søknadsprosessen styres og administreres av Enova. Ordningen åpner for at du vil kunne søke i løpet av november.
Ulike støttetrinn
I forslagspakken som er lagt frem vil det være 2 forskjellige trinn som nevnt, en for de som ikke gjør noen tiltak og en for de som investerer i tiltak, likt for begge er at du må utføre en energikartlegging.
- Støttetrinn | – inntil 25% av differansen mellom faktisk pris og 70 øre per kWh. Bedriften må som minimum gjennomføre energikartlegging.
- Støttetrinn || – inntil 45% av differansen mellom faktisk pris og 70 øre per kWh. Bedriften må gjennomføre energikartlegging, og i tillegg søke om tilskudd til og gjennomføre energitiltak.
- Tillegg – Alle bedrifter som gjennomfører energitiltak vil kunne søke om tilskudd på inntil 50% av investeringskostnadene som er knyttet til tiltaket som blir gjort
Dette betyr at om du faktisk gjør tiltak, vil du kunne få betraktelig større beløp i støtte på de reelle kostnadene knyttet til energi, samtidig som du vil kunne få en verdiskapende investering dekket og i tillegg bruke og betale for mindre strøm etter investeringen er gjennomført. Dette vil vi si er en vinn-vinn-vinn løsning.
Hvor mye kan en bedrift få i støtte på energitiltak?
Hvor mye du får i støtte varierer i forhold til hvor stor strømregningen din er. Men energitiltakene du eventuelt gjør har Regjeringen sagt at de skal gi en støtte på inntil 50% av investeringskostnadene. Dette betyr at en betraktelig del av summen faktisk blir dekket.
Det eneste taket på ordningen er at det maks kan utbetales et støttebeløp på 3,5 mill. kroner.
Målet til Regjeringen er at det skal gå en betydelig andel støtte og bevilgning til investering av energitiltak for å redusere energiforbruket i årene som kommer.
Hva er første steget for å motta støtte?
Smart Elektro har egne energirådgivere som kan benyttes for en energikartlegning. Begge de ulike støttetrinnene krever dette. Ta kontakt, så kan vi sette opp et forslag i forhold til prosessen knyttet opp mot søknadsprosessen og kunne finne ut av hvilke tiltak du eventuelt kan gjøre for å redusere energiforbruket.
av Pål Eriksen, Smart Energispar
Energirådgivning
Smart Energispar hjelper deg med energirådgivning som kan gi deg høyere verdi på din eiendom! Vi har erfarne energirådgivere som alle tilfredsstiller Enova´s kompetansekrav.